🍀 Oerdieet.be 🦕

De meest gezonde voeding voor de hedendaagse mens? Oerdieet = paleolitisch = oorspronkelijk natuurdieet

Hoe zit dat nu met Vitamine D?

Filed in Oerdieet | Posted by Redactie on 3 maart 2025


© TEKST DOOR OERDIEET.BE GEMAAKT EN NIET AFKOMSTIG VAN AI. NIET KOPIËREN AUB, WEL LINKEN NAAR HIER, DANKU.

Tekort aan vitamine D heeft een pak gevolgen voor de gezondheid. Ook op het “goed in je vel voelen”, weerstand en velerlei ziekten, waaronder kanker en auto-immuunziekten. Hierover bestaat consensus in de alternatieve en zelfs de reguliere gezondheidszorg. Kortom, vitamine D is essentieel.

Miljoenen mensen hebben een tekort aan vitamine D, speciaal in de winter op het noordelijk halfrond. Een donkere huidskleur houdt meer zonnestraling tegen. Dus Afrikanen en andere mensen met zwarte huidskleur krijgen sneller tekort aan vitamine D bij verblijf in noordelijker streken, vooral in de winter.

Vitamine D van de zon of van voeding.
© Oerdieet.be

Vitamine D laten testen in je bloedserum is heel beperkt. En bij de meting van bloedwaarden wordt er zelden rekening gehouden met “actieve vitamine D” (dure meting!), enkel met de gewone “voorraad-vitamine D”. Dus 25(OH)D is wat normaal gemeten wordt, maar het bestaat in meer dan 12 verschillende vormen.

Vitamine D is een hormoon en wordt gevormd na contact met de zon. De ideale manier om je vitamine D op te drijven is dus je huid aan de zon blootstellen, maar niet bruusk en met mate. En dan niet te snel met zeep gaan wassen. 

Belangrijk: er zijn nog veel meer (on-)ontdekte aspecten aan zonnestraling buiten vitamine D, die we eveneens nodig hebben voor onze gezondheid.

Let op: Zonnecrèmes zijn veelal een combinatie van giftige stoffen die we willen vermijden. De vraag is ook of ze niet op nadelige manier de straling filteren. Er bestaan ook wel natuurlijke zonne-beschermingsmiddelen.

Als we te weinig echte zon hebben, kunnen supplementen soms een alternatief zijn, althans voor het vitamine D-gedeelte.

— Vitamine D2 is afkomstig uit plantaardige bronnen (bv. paddenstoelen), maar is nogal snel uit het lichaam terug verdwenen (halveringstijd ± 7 dagen).

Een manier om zelf vitamine D2 te maken zou zijn om paddenstoelen, met de lamellen naar de zon gericht, twee dagen te laten drogen. Nadien bevatten ze dus meer vit. D.

— Vitamine D3 is afkomstig uit dierlijke bronnen (bv. schapenwol) en blijft ± tien keer langer in het lichaam (halveringstijd ± 10 weken).

Hoeveel vitamine D supplement nemen?

⛔️ Zelf vermijden we alvast alle synthetische supplementen, om te beginnen. En dat zijn er veel.

Vloeibare supplementen worden in het algemeen beter opgenomen en bevatten gemiddeld minder louche extra’s, zoals bvb het schadelijke Magnesiumstearaat.

Indien men vitamine D bijneemt is het belangrijk om dit te combineren met magnesium, vitamine K2 (MK7), vitamine A, kalium (= potassium). Dit is noodzakelijk voor een goede opname, synergie en evenwicht in het lichaam. Vit. D enkel te nemen samen met vetten/maaltijd en niet met water of je plast het zo uit.

Bij vitamine D is 1 IU gelijk aan 25 nanogram cholecalciferol. ∆ Pas op, IU verschilt voor elke stof!

  • ng = nanogram = 0,000000001 gram
  • µg = microgram = 0,000001 gram
  • mg = milligram = 0,001 gram

De laatste jaren lijkt er wel een opbod tussen de alternatieve dokters op vlak van hoeveelheid te nemen vitamine D. En dat klinkt gevaarlijk. 

Sommigen gaan van 5.000 tot 10.000 IU (International Units) per dag. Officieel is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in België slechts 200 IU/dag. Een uur zon zou zo’n 1200 IU geven.

Volgens Morley Robbins is een bloedwaarde boven 21 nanogram/ml overbodig en zelfs schadelijk doordat het dan kalium (= potassium) uit de cellen trekt. Te veel vitamine D zou nierstenen, bot-pijnen, spierverzwakking en depressie kunnen veroorzaken. Anderen vinden een bloedwaarde tussen 40 en 100 dan weer goed.

Bovendien zijn er vele soorten vitamine D, zowel in testen als in supplementen.
Spijtig dat het zo ingewikkeld is. 🤨

Conclusie

De conclusie lijkt wel te zijn dat bij gebrek aan zon, men best probeert met natuurlijke voeding extra vitamine D binnen te krijgen, omdat er nog zoveel onzekerheid bestaat over de vitamine-D-supplementen.

Bronnen van natuurlijke vitamine D van hoog gehalte naar laag (bio):

levertraan, vette vis, eierdooiers, zon-gedroogde paddenstoelen, rundslever, sardines, makreel, zalm, zuivel.

Tip: zoek ook eens op yurg.com de alternatieve health-zoekmachine (Engels):

<p>© Je mag hier geen tekst kopiëren (Copyright Protection)!<br /> Er gaat veel werk in. Dank voor je respect.</p>